Ο δρόμος προς την επιτυχία – Πώς να θέσετε εφικτούς επιχειρηματικούς στόχους

6
Ο δρόμος προς την επιτυχία – Πώς να θέσετε εφικτούς επιχειρηματικούς στόχους
Επιχειρηματική επιτυχία

Η έναρξη μιας νέας επιχείρησης μπορεί να είναι μια πρόκληση και πολύ αγχωτικό έργο για νέους επιχειρηματίες. Είσαι γεμάτος ιδέες. Έχετε χιλιάδες λεπτομέρειες που πρέπει να τακτοποιήσετε στην εντέλεια, θέλετε να πετύχετε αμέσως την επιτυχία και κάποια στιγμή, αρχίζετε να αισθάνεστε χαμένοι στη θάλασσα των ευθυνών.

Η επιχειρηματική ανάπτυξη δεν πραγματοποιείται από τον αέρα και οι επιτυχημένες εταιρείες δεν εξελίσσονται ασυνήθιστα. Ωστόσο, ο καθορισμός των σωστών επιχειρηματικών στόχων για να σας φέρει επιτυχία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Όλα συμβαίνουν μέσα από προσεκτικά μελετημένα σχέδια, ξεκάθαρους στόχους και πολλές καθυστερημένες ώρες στο γραφείο. Αν δεν έχεις ξεκάθαρο όραμα και λεπτομερές σχέδιο για το τι θέλεις να κάνεις και να πετύχεις, είναι πολύ πιθανό να αποτύχεις.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Φανταστικές υπηρεσίες, που θα σας βοηθήσει να κινηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το ακρωνύμιο SMART

Στο SMART το ακρωνύμιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ένα τεύχος του 1981 του Management Review, όπου δημοσίευσαν μια εργασία του George T. Doran με τίτλο «Υπάρχει ένας ΕΞΥΠΝΟΣ τρόπος να γράψεις τους στόχους και τους στόχους της διοίκησης». Εν συντομία, οι έξυπνοι στόχοι είναι Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εκχωρήσιμοι, Ρεαλιστικοί και Χρονομετρημένοι. Εδώ είναι τι σημαίνει όλο αυτό:

  • Ειδικός – Οι επιχειρηματικοί στόχοι πρέπει να έχουν πολύ σαφώς καθορισμένους στόχους. Όταν θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις ή την αξία αγοράς, πρώτα πρέπει να προσδιορίσετε ποια αγορά, ποιο κανάλι, πόσο, σε ποιο τμήμα (αν έχετε λίγα). Εάν έχετε πάρα πολλούς στόχους, μπορείτε να συγκεντρωθείτε στους πιο σημαντικούς, γι’ αυτό επιλέξτε με σύνεση.
  • Μετρημένος – Όλα πρέπει να σχεδιάζονται και να υπολογίζονται σωστά σε κάθε βήμα. Κάθε στόχος μπορεί να μετρηθεί. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να βελτιώσετε την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας σας, πρέπει πρώτα να μετρήσετε το επίπεδο ικανοποίησης πελατών, το ποσοστό διατήρησης πελατών, να ερευνήσετε τι κάνει τους πελάτες σας να σας επιλέγουν, να αναλύσετε όλες τις κριτικές πελατών και να προσδιορίσετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας. Αφού μετρήσετε όλα αυτά, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  • Κατορθωτός – Όταν έχεις απεριόριστα κεφάλαια και χρόνο για να πετύχεις κάτι, αυτό δεν είναι στόχος. Είναι ένα όνειρο. Μην με παρεξηγείτε, τα όνειρα είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας ταξίδι του επιχειρηματία στην επιτυχία, αλλά οι στόχοι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί τώρα και εδώ. Έτσι, εστιάστε στους πιο κρίσιμους στόχους και αφήστε τα όνειρα για μια στιγμή που θα μπορείτε να τα αντέξετε οικονομικά.
  • Ρεαλιστικός – Εδώ, πρέπει να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις: Είναι αυτό που θέλει να εργαστεί η εταιρεία σας; Συμφωνεί με την αποστολή της εταιρείας; Συμμετέχουν όλοι στο έργο επί του σκάφους;
  • Χρονομετρημένο – Οι καλοί στόχοι είναι χρονικά περιορισμένοι. Πρέπει να ορίσετε μια κατάλληλη περίοδο και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη στιγμή για να εργαστείτε σκληρά για την επίτευξη του εν λόγω στόχου. Χωρίς χρονικό όριο, είναι δύσκολο να μετρηθεί το ποσοστό επιτυχίας.

Καταιγισμός ιδεών για τις δυνατότητές σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να θέσει επιχειρηματικούς στόχους είναι να καταιγισμός ιδεών. Πρώτα, πρέπει να γράψετε όλα τα όνειρα και τις επιθυμίες σας για την επιχείρησή σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε κάθε πράγμα ξεχωριστά και να αρχίσετε να αναλύετε εάν είναι εφικτό, μετρήσιμο και δυνητικά ωφέλιμο. Υπάρχουν μερικές μέθοδοι καταιγισμού ιδεών που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Σύνταξη λίστας – επιλέξτε μια κρίσιμη ιδέα και ξεκινήστε να δημιουργείτε ένα περίγραμμα όλων των πραγμάτων που θα χρειαστείτε για να το πετύχετε, πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε και ένα χρονοδιάγραμμα κάποιου είδους. Επίσης, γράψτε όλους τους μικρότερους στόχους, οι οποίοι αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου στόχου. Θα σας βοηθήσει να δείτε τα πάντα από όλες τις πλευρές.
  • Χαρτογράφηση μυαλού – Ξεκινήστε με μια ιδέα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά και σχέδια για να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιδεών που συνδέονται με την πρώτη. Πολλές απίστευτες εφευρέσεις και επιχειρηματικές ιδέες ξεκινούν από την εξέταση του τι μπορεί να αρέσει στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας χάρτες μυαλού.
  • Brain Dump – Αφήστε το μυαλό και τη φαντασία σας να κυριαρχήσει. Πάρτε λίγο χαρτί και αρχίστε να γράφετε κάθε ιδέα που σας έρχεται στο μυαλό, χωρίς να εστιάσετε σε καμία από αυτές, και όσο τρελή κι αν φαίνονται τώρα.

Ταξινόμηση των επιλογών σας

Μόλις γραφτούν όλοι οι στόχοι σας, πρέπει να ταξινομήσετε τις ιδέες σε ομάδες ανάλογα με την ομοιότητα, την επιβολή τους, οικονομικό αντίκτυπο και σημασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα κατανοήσετε και να επιλέξετε τα σωστά. Μόλις διαλέξετε τις σωστές κατηγορίες και αρχίσετε να βάζετε ιδέες σε αυτές, θα εκπλαγείτε πόσες επικαλύπτονται και δημιουργούν σταθερά θέματα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να θέσετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο

Χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο SMART και τις σαφώς καθορισμένες και ταξινομημένες ιδέες κατηγοριών, μπορείτε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός σχεδίου. Το σχέδιο δράσης που δημιουργείτε για την επίτευξη των επιχειρηματικών σας στόχων πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να πετύχετε. Θα είναι πιο εύκολο να ορίσετε τη σειρά των στόχων εάν εστιάσετε στο γιατί ο στόχος είναι τόσο σημαντικός και τι θα σημαίνει για την επιχείρησή σας εάν τον πετύχετε.

Κάντε μια δέσμευση

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους είναι επειδή δεν είναι αρκετά αφοσιωμένοι στον σκοπό για να το πετύχουν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είστε αφοσιωμένοι και να μην τα παρατάτε ποτέ, όσο δύσκολο κι αν είναι. Θυμάμαι; μην προσπαθήσετε να φροντίσετε τα πάντα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Φροντίστε κάθε εργασία μία-μία, να είστε υπομονετικοί, κατανοητοί και σταθεροί για τις θέσεις σας. Η επιτυχία δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, και πιθανότατα θα συναντήσετε πολλές αναποδιές, αλλά αν ακολουθήσετε το σχέδιό σας και αφοσιωθείτε πραγματικά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε.

Δώστε έμφαση στα προσωπικά σας καλύτερα

Ως επιχειρηματίας, μπορεί πάντα να αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε μπροστά από τον ανταγωνισμό και ότι τα αποτελέσματά σας μπορούν πάντα να είναι καλύτερα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μάλλον είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Η επίτευξη στόχων είναι σημαντική, αλλά το να βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι υπάλληλοί σας έχετε κίνητρα είναι πολύ πιο σημαντικό. Επομένως, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να χτυπήσετε τον εαυτό σας στην πλάτη για την πρόοδο που κάνετε. Εάν ένα τμήμα πετύχει κάτι καλό, θα πρέπει να το αναφέρετε και να το γιορτάσετε γιατί είναι πρόοδος, κάτι που έχει κάθε επιχείρηση. Εξάλλου, ακόμη και η πιο ασήμαντη ενέργεια είναι καλύτερη από την αδράνεια.

Ähnliche Beiträge

Αφήστε μια απάντηση