Συμβουλές συνεργατών εξωτερικής ανάθεσης: Πώς να προστατέψετε τα δεδομένα σας και να διατηρήσετε τις πληροφορίες ασφαλείς

6
Συμβουλές συνεργατών εξωτερικής ανάθεσης: Πώς να προστατέψετε τα δεδομένα σας και να διατηρήσετε τις πληροφορίες ασφαλείς
Outsourcing Εταίρος Ανάπτυξης Λογισμικού

Με Igor Tkach

Η ασφάλεια των δεδομένων, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το απόρρητο των πληροφοριών είναι μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών που σχετίζονται με την εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών. Όταν πρόκειται για τη διαχείριση έργων εξ αποστάσεως, το 73% των κορυφαίων οργανισμών στον κόσμο1 Ονομάστε την ασφάλεια των πληροφοριών ως σημαντικό αποφασιστικό παράγοντα για την επιλογή ενός εξωτερική ανάθεση συνεργάτη ανάπτυξης λογισμικού.

Αυτή η απαίτηση είναι απολύτως λογική, καθώς παραβιάσεις δεδομένων, κακή χρήση ή αποκάλυψη ευαίσθητων εταιρικών πληροφοριών μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια και απώλεια φήμης ή νομικά δεσμευτικές ενέργειες. Επομένως, το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του έργου σας είναι να επαληθεύσετε ότι ο πάροχος υπηρεσιών σας έχει μια στιβαρή πολιτική ασφάλειας πληροφοριών, συμβατή με τους διεθνείς κανονισμούς προστασίας δεδομένων.

Πώς να επιλέξετε έναν συνεργάτη ανάπτυξης λογισμικού εξωτερικής ανάθεσης

Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε την ικανότητα ενός προμηθευτή που αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες προτού λάβετε μια τελική απόφαση για την πιθανή συνεργασία σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λίστα ελέγχου κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τους πιθανούς τεχνολογικούς συνεργάτες σας:

Πιστοποίηση Ασφαλείας

Το ISO 9001:2015 και το ISO 27001 είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα σημεία αναφοράς σε ασφάλεια δεδομένων διαχείριση. Εάν ο δυνητικός προμηθευτής εξωτερικής ανάθεσης είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με τις απαιτήσεις ISO, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι επιχειρησιακές του διαδικασίες, τα πρωτόκολλα διαχείρισης συμβάντων και οι πολιτικές ασφάλειας πληροφοριών πληρούν τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ασφάλειας.

Τρέχον Επίπεδο Κυβερνοασφάλειας της Εταιρείας

Τακτικός δοκιμή διείσδυσης είναι μια από τις καλύτερες προληπτικές μεθόδους για να διατηρήσετε το ψηφιακό σας προϊόν ασφαλές. Επομένως, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον τεχνικό συνεργάτη σας πόσο συχνά πραγματοποιεί δοκιμές στυλό. Η βαθιά ανάλυση της υποδομής πληροφορικής της εταιρείας που αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορεί να αποδείξει την αντοχή τους σε κυβερνοεπιθέσεις ή να αποκαλύψει πιθανά σημεία παραβίασης και κενά ασφαλείας στο σύστημά τους.

Διαδικασία για τη διαχείριση παραβιάσεων δεδομένων

Η κλοπή ή η κακή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τις εταιρείες που διαχειρίζονται έργα ανάπτυξης λογισμικού εξ αποστάσεως. Επομένως, ο πάροχος υπηρεσιών σας πρέπει να έχει εφαρμόσει μια εξαντλητική στρατηγική αντιμετώπισης περιστατικών. Ρωτήστε τον πιθανό συνεργάτη σας σχετικά με τις ενέργειες που θα έκαναν για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές απειλές, την απώλεια εφεδρικών μέσων και τις επιθέσεις κελύφους ιστού στην απομακρυσμένη υποδομή σας.

Αρχές Ασφάλειας Δεδομένων

Μια αξιόπιστη εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης θα σχεδίαζε το σύστημά της διαχείρισης δεδομένων με βάση την τριάδα της CIA. Αυτό το μοντέλο διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα όλων των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές της εταιρείας.

  • Εμπιστευτικότητα παρέχει εγγύηση ότι οι βάσεις δεδομένων, ο πηγαίος κώδικας, οι εμπορικές πληροφορίες και οι οικονομικές αναφορές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες τόσο μέσω δικτύου όσο και τοπικά.
  • Ακεραιότητα λογοδοτεί για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Διασφαλίζει ότι τα πακέτα δεδομένων είναι απαλλαγμένα από παραβιάσεις και παραμένουν αυθεντικά και συνεπή κατά τη μεταφορά.
  • Διαθεσιμότητα Η αρχή συνεπάγεται ότι τα δεδομένα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για όλους τους συμμετέχοντες, που μπορεί να τα χρειαστούν. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα, τα δίκτυα και οι εφαρμογές πρέπει να λειτουργούν σαν ρολόι ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αστοχιών εξαρτημάτων, φυσικών καταστροφών ή ransomware.

Βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια πληροφοριών

Μια σταθερή πολιτική ασφάλειας πληροφοριών είναι κρίσιμης σημασίας για την εξωτερική ανάθεση οργανισμών. Ωστόσο, για να παραμείνουν στην κορυφή των τάσεων της κυβερνοασφάλειας και να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς προστασίας δεδομένων, οι ειδικοί συνιστούν σε αυτούς τους οργανισμούς να εφαρμόσουν τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

Ασφαλές Ασύρματο Δίκτυο Επιχειρήσεων

Η εξωτερική ανάθεση της ανάπτυξης λογισμικού είναι αδύνατη χωρίς ένα δίκτυο όπου τα δεδομένα διατηρούνται και μοιράζονται μεταξύ των μελών της ομάδας. Υπονοεί ότι οι απομακρυσμένοι προγραμματιστές που εργάζονται για εσάς θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο μια ασφαλή σύνδεση VPN κατά την είσοδο στο σύστημά σας. Ένα VPN κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω του Διαδικτύου, προστατεύοντας τον πηγαίο κώδικα, τα επαγγελματικά σας αρχεία, ομαδικές συνομιλίες, και πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από κακόβουλους χρήστες.

Ενισχυμένη πολιτική κωδικών πρόσβασης

Ο έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης είναι ένα κοινό, αλλά ισχυρό μέσο για την προστασία των υπολογιστών, των smartphone και των διαδικτυακών λογαριασμών από κλοπή και κακή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά επαναχρησιμοποιούν έναν ή δύο κωδικούς πρόσβασης για πολλούς ιστότοπους. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το 51% των εργαζομένων ενηλίκων παγκοσμίως2 χρησιμοποιήστε τα ίδια διαπιστευτήρια σύνδεσης τόσο για προσωπικούς όσο και για επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Όταν παραχωρείτε πρόσβαση στον ιστότοπο ή στα δεδομένα της εταιρείας σας, ζητήστε από όλους τους εμπλεκόμενους στις δραστηριότητές σας, από μηχανικούς και διαχειριστές έργων έως επόπτες και προσωπικό διαχείρισης, να επαληθεύσουν τους λογαριασμούς τους με έναν ισχυρό συνδυασμό κωδικών πρόσβασης. Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι μια φαινομενικά άσχετη ακολουθία γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων μήκους τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρων. Για να ενισχύσετε περαιτέρω τα εταιρικά σας στοιχεία, μπορείτε να εισαγάγετε έναν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στις απομακρυσμένες ομάδες σας.

Ισχυρή προστασία από κακόβουλο λογισμικό

Οι οργανισμοί εξωτερικής ανάθεσης πρέπει να διαθέτουν μια αξιόπιστη λύση προστασίας από ιούς. Θα πρέπει να καλύπτει κάθε πτυχή του φάσματος προστασίας κακόβουλου λογισμικού από τον εντοπισμό αναδυόμενων απειλών και τις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απόκρισης έως τα διαγνωστικά τελικού σημείου και την αξιολόγηση της υγείας του υπολογιστή.

Εάν ο τεχνολογικός συνεργάτης σας παρέχει στους υπαλλήλους σταθμούς εργασίας που έχουν εκδοθεί από την εταιρεία, πιθανόν να διαμορφώνουν και να διατηρούν τα συστήματα άμυνας ασφαλείας σε όλες τις συσκευές τους. Ωστόσο, εάν ο προμηθευτής συμμορφώνεται με την πολιτική BYOD, θα πρέπει να ενημερώσετε την απομακρυσμένη ομάδα σας σχετικά με τη σημασία της εγκατάστασης λογισμικού ασφαλείας στις συσκευές τους.

Απρόσβλητη αποθήκευση δεδομένων

Η ασφάλεια αποθήκευσης δεδομένων αναφέρεται στον μηχανισμό προστασίας των πόρων αποθήκευσης και του περιεχομένου τους, τόσο εντός εγκατάστασης, σε εξωτερικά κέντρα δεδομένων και στο cloud. Αυτό περιλαμβάνει τη φυσική προστασία διακομιστών, σκληρών δίσκων υπολογιστών και φορητών συσκευών. Οι εταιρείες πληροφορικής εφαρμόζουν επίσης λύσεις λογισμικού για την ασφάλεια των πληροφοριών σε κατάσταση ηρεμίας εντός διαδικτυακών αποθετηρίων, δικτύων αποθηκευτικών χώρων (SAN) ή συστημάτων αποθήκευσης που συνδέονται με το δίκτυο (NAS).

Υπάρχουν δύο κύριες προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας αποθήκευσης δεδομένων κατά τη διαχείριση έργων ανάπτυξης λογισμικού εξ αποστάσεως:

  1. Όταν το προϊόν αναπτυχθεί πλήρως στον ιστότοπο του πωλητή, όλες οι πληροφορίες θα αποθηκευτούν τοπικά. Επομένως, ο τεχνικός συνεργάτης σας θα φροντίσει για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των αποθηκευμένων δεδομένων.
  2. Εάν η ομάδα δημιουργήσει λογισμικό στο πλευρό σας, έχετε τον απόλυτο έλεγχο της υποδομής ανάπτυξης και της ασφάλειάς της. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τεχνολογίες που προτιμάτε, καθώς και μη αυτόματες και αυτοματοποιημένες υπολογιστικές διαδικασίες για την προστασία των δεδομένων.

Μηχανισμός Ελέγχου Πρόσβασης

Η συνεργασία με έναν προμηθευτή εξωτερικού ανάθεσης έργου απαιτεί να ανοίξετε τις εικονικές σας πόρτες σε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους. Για να αποτρέψετε την κατάχρηση προνομίων και την εκμετάλλευση ευπάθειας από την πλευρά τους, θα πρέπει να επιβάλετε έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλων.

Αυτή η προσέγγιση, γνωστή και ως αρχή της ελάχιστης εξουσίας, δηλώνει ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα αρχεία, τον εξοπλισμό και τα συστήματα που χρειάζονται για να εκτελέσουν τις εργασίες τους. Ένα σαφές όραμα για το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό που πρέπει να έχει για ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Igor Tkach

Igor Tkach είναι Γενικός Διευθυντής στην Daxx, μια εταιρεία παροχής συμβουλών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας, μέρος του Ομίλου Grid Dynamics. Οι τομείς εξειδίκευσης του Igor εκτείνονται σε κορυφαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας, δημιουργία απομακρυσμένων ομάδων, κλιμάκωση επιχειρηματικών διαδικασιών, επιτυχία πελατών, συμβουλευτική διαχείρισης, επιχειρηματική ανάλυση, διαχείριση έργων Agile και διαχείριση προϊόντων. Ο Ιγκόρ έχει συνεισφέρει σε αξιόλογα μέσα ενημέρωσης όπως π.χ Forbes, Συμπλέκτης, TechBeacon, Επινοητής, Περιοδικό StartUs, κι αλλα.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. https://www2.deloitte.com/cy/en/pages/governance-risk-and-compliance/articles/outsourcingamidcomplexity.html
  2. https://dataprot.net/statistics/password-statistics/
Ähnliche Beiträge

Αφήστε μια απάντηση