Τεχνητή Νοημοσύνη και Διαχείριση Έργων – Χάνοντας την ανθρώπινη επαφή;

10
Τεχνητή Νοημοσύνη και Διαχείριση Έργων – Χάνοντας την ανθρώπινη επαφή;
ανθρώπινο άγγιγμα

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε αναδιαμορφώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Υπάρχουν αλλαγές κάθε είδους που συμβαίνουν γύρω μας όλη την ώρα από τις αλλαγές στην παγκόσμια δύναμη, στην αστικοποίηση, την κλιματική αλλαγή και φυσικά σημαντικές ανακαλύψεις στην τεχνολογία. Όλες αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και ο αντίκτυπος τέτοιων προόδων όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που πιθανότατα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Αυτός ο αντίκτυπος θα επεκταθεί σχεδόν σίγουρα στον ρόλο του διαχειριστή του έργου.

Είναι μια πεποίθηση σε όλη τη βιομηχανία ότι το φαινόμενο μετατόπισης που θα προκύψει από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης θα χτυπήσει σε τρία πολύ διακριτά κύματα. Η πρώτη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 θα είναι αλγοριθμική. Το δεύτερο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2020 είναι η αύξηση και το τελικό κύμα κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα είναι η αυτονομία. Ενώ αναμένεται ότι το πρώτο κύμα θα επηρεάσει μόνο έναν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας (περίπου 3%), είναι ευρύτερη η πεποίθηση ότι έως και το 30% των θέσεων εργασίας θα έχουν αυτοματοποιηθεί μέχρι την επίτευξη του τελικού κύματος. Αυτές είναι θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τεχνητή νοημοσύνη, χειρωνακτική και γραφική ως επί το πλείστον. Είναι επομένως σαφές ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για αναβάθμιση δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό. Η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται με ρυθμό που αυξάνεται διαρκώς και ως εκ τούτου το σύνολο δεξιοτήτων των εργαζομένων θα πρέπει επίσης να αυξηθεί εάν θέλει να προσαρμοστεί και να συμβαδίσει με αυτές τις αλλαγές, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ευκαιρία για όλους να ευδοκιμήσουν στη νέα εποχή που Το AI θα φέρει.

Διαχείριση έργου ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα

Η διαχείριση του έργου υπήρχε από την οικοδόμηση των πυραμίδων της Γκίζας περίπου το 2550 – 2490 π.Χ.

  • Το 1917 ο Henry Gantt δημιούργησε το διάγραμμα Gantt, ένα διάγραμμα προγραμματισμού.
  • Τα εργαλεία και οι τεχνικές διαχείρισης έργων της δεκαετίας του 1950 (πράγματα όπως το CPM και το PERT) άρχισαν να εφαρμόζονται από οργανισμούς.
  • Τη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε η προσέγγιση γνωστή ως Δομή Ανάλυσης Εργασίας (WBS), η οποία εξακολουθεί να είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο διαχείρισης έργου.
  • Δεκαετίες 1970 – 1980 σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των εταιρειών που ασχολούνται με λογισμικό διαχείρισης έργων.
  • Η δεκαετία του 1990 ήταν μια σημαντική περίοδος μεγάλων εξελίξεων στην κυριαρχία του Διαδικτύου. Οι επιχειρηματικές πρακτικές γνώρισαν σημαντικές αλλαγές και ειδικότερα στον τομέα της διαχείρισης έργων.
  • 2000 – σημερινή ημέρα, περισσότερες εξελίξεις στον τομέα του λογισμικού διαχείρισης έργων και η εμφάνιση λογισμικού που βασίζεται σε σύννεφο.

Η διαχείριση έργου εξελίσσεται συνεχώς

Η ιδέα της διαχείρισης ενός έργου στο χώρο εργασίας ήταν μια ιδέα που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Η διαχείριση έργου είναι κάτι που σίγουρα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και είναι πλέον μια συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία που επιλέγουν να ακολουθήσουν πολλά άτομα, με μια σειρά από προσόντα που μπορούν να λάβουν για να βοηθήσουν τους διαχειριστές έργων να διαχειρίζονται καλύτερα τα έργα τους.

Οι απαρχές της διαχείρισης έργων εντοπίζονται στην πραγματικότητα μέχρι την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας που έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια. Οι έννοιες της διαχείρισης έργων που χρησιμοποιήθηκαν πριν από όλον τον καιρό, ενώ μας δίνουν ακόμα μια εικόνα για τα ίδια τα βασικά της διαχείρισης έργου, έχουν γίνει η πολύ πιο βελτιωμένη και πολύπλοκη διαδικασία που έχουμε σήμερα. Νέες ιδέες και ιδέες, μαζί με νέες τεχνολογίες, προστίθενται συνεχώς στον τομέα της διαχείρισης έργων. Ακόμη και ο πιο έμπειρος διαχειριστής έργου πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις αλλαγές του κλάδου, εάν θέλει να ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες καινοτομίες.

Η έλευση του Διαδικτύου ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αλλαγής παιχνιδιών για τη διαχείριση έργων. Η ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση και να αναζητούν πληροφορίες έργου από διαφορετική τοποθεσία, να δημιουργούνται αναφορές για οτιδήποτε και για όλα, και ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε, και φυσικά η αύξηση της πρόσβασης σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο – όλα από αυτά τα πράγματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της διαχείρισης έργων. Έχουν εξορθολογίσει ολόκληρη τη διαδικασία και έχουν κάνει ένα σημαντικό αριθμό στοιχείων της διαχείρισης ενός έργου πολύ πιο εύκολο για τον διαχειριστή έργου. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να ψάξετε σε σωρούς χαρτιών για να βρείτε τα στοιχεία και τα στατιστικά στοιχεία που απαιτούνται για τη συμπλήρωση μιας αναφοράς, αναζητώντας πληροφορίες από τα μέλη της ομάδας και στη συνέχεια συγκεντρώνοντάς τις για να διασφαλίσετε ότι όλα όσα χρειάζονται είναι διαθέσιμα. Εάν κάθε μέλος μιας ομάδας έργου χρησιμοποιεί το λογισμικό για να διατηρεί συνεχώς ενημερωμένες τις λεπτομέρειες του μέρους ενός έργου, τότε αυτές οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες. Η τεχνολογία στη διαχείριση έργων σίγουρα δεν είναι κακό, έχει προσφέρει τόσα πολλά πλεονεκτήματα με τα χρόνια και όπως και άλλοι τομείς της διαχείρισης έργων, αυτές οι βελτιώσεις αναβαθμίζονται συνεχώς.

Αυτά τα εργαλεία που είναι άμεσα διαθέσιμα σε πιο βασικές και ολοκληρωμένες εκδόσεις μπορούν να βοηθήσουν όταν πρόκειται για βελτιστοποίηση της απόδοσης

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αλλάξει τη διαχείριση έργων;

Στο μέλλον, ο ρόλος του διαχειριστή έργου και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί η πειθαρχία της διαχείρισης έργου είναι πιθανό να αλλάξει ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς που γίνεται σήμερα από τους διαχειριστές έργων, αυτές οι παραδοσιακές λειτουργίες διαχείρισης έργων, είναι πιθανό να έχει εξαλειφθεί και αντ’ αυτού η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αναλάβει αυτούς τους ρόλους. Αυτά είναι πράγματα όπως η συλλογή δεδομένων, η αναφορά και η παρακολούθηση.

Ο ρόλος του διαχειριστή έργου θα εξακολουθεί να είναι έγκυρος, που θα είναι αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας οποιουδήποτε έργου. Ωστόσο, θα υπάρξει μια αλλαγή στο είδος της εργασίας που εκτελείται από έναν διαχειριστή έργου. Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε μια σειρά νέων διαδικασιών και πρακτικών θα οδηγήσει τον ρόλο του διαχειριστή έργου να απομακρύνεται από τη διαχείριση προς έναν πιο ηγετικό ρόλο. Αυτό θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές τις πολύ σημαντικές δεξιότητες, όπως η ακρόαση, η επικοινωνία, η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίλυση προβλημάτων. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει, απλώς δεν έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αυτές τις δεξιότητες που χρειάζονται το ανθρώπινο άγγιγμα.

Αυτό που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, και είναι αναμφισβήτητα καλή, είναι πράγματα όπως η ανάλυση δεδομένων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει με πολύ περισσότερη ταχύτητα και επιδεξιότητα από τον μέσο άνθρωπο σας. Αυτό δεν είναι κακό, καθώς θα παρέχει στους διαχειριστές έργων μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων υψηλότερης ποιότητας, καθώς και κάποιες γνώσεις για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα, την ταχύτητα και την ακρίβεια μεγάλου μέρους της λήψης αποφάσεων που θα εξετάσουν κατά τη διάρκεια του έργου κύκλος ζωής.

Τα οφέλη του AI

Αν και είναι βεβαίως αλήθεια ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει την ανθρώπινη επαφή και υπάρχουν αρκετοί τομείς διαχείρισης έργων όπου είναι απίθανο να αντικαταστήσει άτομα, σχεδόν σίγουρα έχει τη θέση της. Αυτές οι εγκόσμιες εργασίες, οι επαναλαμβανόμενες που με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι μπορούν να εφησυχάσουν με την ολοκλήρωση, και μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να κάνουν λάθη, μπορούν εύκολα να γίνουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τέλεια λύση για την εκτέλεση αυτού του τύπου εργασιών και δεν θα κάνει τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτόματο πιλότο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα που να εμποδίζουν την πρόοδο του έργου και λιγότερα λάθη.

Όταν παρουσιαστεί ένα απροσδόκητο ζήτημα σε ένα έργο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από διαφορετικά σενάρια προκειμένου να προσφέρει μια σειρά από πιθανές αποτελεσματικές λύσεις, αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει πολύ πιο γρήγορα από ένα άτομο. Η καλή διαχείριση έργου πρέπει να είναι προληπτική και αυτές οι προβλέψεις που μπορούν να γίνουν από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο ακριβείς από αυτές που μπορεί να προσφέρονται από μια παραδοσιακή λύση λογισμικού. Μπορεί ακόμα να εξετάσει όλους τους κινδύνους, τις απαντήσεις και τις πιθανότητες μαζί με τυχόν πιθανές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να βασιστεί σε ιστορικά δεδομένα πολύ πιο αποτελεσματικά για να το κάνει αυτό. Επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προόδου ενός έργου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει έναν διαχειριστή έργου μόλις προκύψει ένας κίνδυνος, ανεξάρτητα με τον οποίο σχετίζεται αυτός ο κίνδυνος. Μπορεί να εξετάσει πράγματα όπως χρονικούς περιορισμούς και υποθέσεις κόστους και να κατατάξει τυχόν πιθανά αποτελέσματα που παράγει προκειμένου να δείξει ποιο θα είναι το καλύτερο για τις συνθήκες του έργου.

Τα δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να το κάνει αυτό θα είναι σε πραγματικό χρόνο, μπορεί ακόμη και να σαρώσει έγγραφα και email για να αναζητήσει πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, εξετάζοντας μελλοντικές συμβάσεις για να εντοπίσετε τυχόν πιθανούς και αφανείς κινδύνους με βάση την κατανόηση της απόδοσης προηγούμενων έργων.

Αυτές οι δυνατότητες είναι πολύ πέρα ​​από αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από το υπάρχον λογισμικό διαχείρισης έργου, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για να βοηθήσει τον διαχειριστή έργου να διατηρήσει ένα έργο σε καλό δρόμο και υπό έλεγχο. Μπορεί να εξετάσει τις πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι εάν τα μέλη της ομάδας έργου χρησιμοποιούν συνεχώς λογισμικό έργου όπως έχει σχεδιαστεί για χρήση και το ενημερώνουν μόλις υπάρξει πρόοδος στο έργο του έργου, τότε μπορεί να δει ζητήματα προτού τα δει κάποιος άλλος.

AI και διαχειριστές έργων, η τέλεια συνεργασία;

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φαίνεται ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει έναν διαχειριστή έργου, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί. Υπάρχει ακόμα ανάγκη, και είναι πάντα πιθανό να υπάρχει, για την ανθρώπινη επαφή σε οποιοδήποτε έργο. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι αλήθεια ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωθήσει τις ευθύνες ενός διαχειριστή έργου σε διαφορετική κατεύθυνση, ωστόσο φαίνεται απίθανο να αντικαταστήσει ποτέ πλήρως το ανθρώπινο στοιχείο. Σύμφωνα με την έρευνα «The Workplace of the Future» που πραγματοποιήθηκε από την PwC, το 73% των ατόμων συμφωνεί ότι είναι απίθανο η τεχνολογία να αντικαταστήσει ποτέ πραγματικά το ανθρώπινο μυαλό. Μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα λειτουργεί σε αρμονία με τον διαχειριστή έργου, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί από έναν άνθρωπο να κάνει πράγματα όπως να εισάγει τα βασικά δεδομένα που χρειάζεται για να κάνει τις προβλέψεις του και να εντοπίσει μοτίβα.

Οι διαχειριστές έργων εξαρτώνται από την τεχνητή νοημοσύνη για να τους βοηθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους και η τεχνητή νοημοσύνη εξαρτάται από τους διαχειριστές έργων και από άλλα μέλη της ομάδας έργου να εισάγουν συνεχώς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τις ήπιες δεξιότητες που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε ομάδας έργου, αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει ο τομέας στον οποίο θα εμπλέκονται περισσότερο στο μέλλον οι διαχειριστές έργων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ισορροπία μεταξύ των δεξιοτήτων ένας διαχειριστής έργου και η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα αποδειχθούν ένα ανεκτίμητο εργαλείο στον τομέα της διαχείρισης έργων όταν λειτουργούν αρμονικά.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Paul Naybour είναι Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για Παράλληλη Εκπαίδευση Έργου. Είναι γνωστός ομιλητής στο Δίκτυο Καταστημάτων APM, Εκπαιδευτής και Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων. Τρέχει επίσης το Ιστοσελίδα ειδήσεων PM Project Accelerator.

Ähnliche Beiträge

Αφήστε μια απάντηση